Lamsschenkel gestoofd met trappist
Aantal: 6 personen
Complexiteit: makkelijk
Werktijd: 30 min
Totale bereiding: 3 uur​​
​
Ingrediënten
-
6 lamsschenkel
-
6 uitjes
-
6 teentjes knoflook
-
3 takjes rozemarijn
-
2 el bloem
-
1 flesje trappist
-
1 el ketchup
-
2 el azijn
-
2 el worcestersaus
-
1 ltr bouillon
-
2 fijngesneden voorjaarsuitjes
-
min 1/2 bos munt (naar smaak)
-
min 1/2 bos koriander (naar smaak)
-
naar smaak tabasco,
-
naar smaak peper en zout
-
flinke scheut olijfolie
​
Andere benodigdheden
grote braadpan
Het is herfst, dat betekent frisse ochtenden, stevige wind en af en toe een bui. Tijd voor stoofpot!
Bij ons is lamsvlees favoriet, met name lamsschenkel. Hier 1 van de vele manieren van bereiden:
Bereiding
Bak de lamsschenkels (vooraf peper en zouten) in de olijfolie in een grote braadpan op matig vuur bruin. Keer ze om de paar minuten.
Haal ze uit de pan en bak de 6 fijngesneden uitjes bruin.
Voeg gesneden knoflook en de rozemarijn toe.
​
Strooi de twee eetlepels bloem over het uimengsel en bak even mee.
Voeg het flesje trappist, de ketchup, azijn worcestersaus en de bouillon toe.
Roer goed door.
Breng op smaak met tabasco, peper en zout.
Draai het vuur laag en laat de schenkels ongeveer 3 uren stoven tot het vlees bijna van het bot valt.
Indien de schenkels niet volledig onder het vocht staan moet je ze halverwege keren.
Maak ongeveer een halfuur voordat het vlees klaar is de puree van knolselderij/aardappel.
​
Schep de stamppot op een mooie schaal en leg de lamsschenkels er bovenop.
Schep wat saus over het vlees en giet de rest in een (saus-)kom.
Strooi wat geplukte muntblaadjes, koriander en voorjaarsui over de schenkels.
​
KPK/20oct18
​