top of page

Everzwijn stoof

Aantal personen:    4

​Complexiteit:       eenvoudig

Werktijd:           ongeveer een uur

Totale bereiding:   2,5 uur 

Ingrediënten 

  • 1,2 kg           stoofvlees van everzwijn

  • 8 plakjes        gerookt spek

  • 250 gr           champignons, in kwarten

  • 4                uien, in grove snippers

  • 1 fles           rode wijn

  • 2 el             bloem

  • 1 el             bosbessenconfituur/jam

  • 2 sneetjes       ontbijtkoek

  • 1 el             scherpe mosterd

  • 2                kruidnagels

  • 5                jeneverbessen

  • 10               zwarte peperbolletjes

  • 3                laurierblaadjes

  • 1,5 el           gedroogde tijm
                  of 3 takjes verse tijm

  • Scheutje         azijn

  •                  bakboter/plantaardige olie

  •                  eper en zout

Everzwijn stoof

Bereiding

Wij vinden het fijn het snijwerk vooraf te doen. Dat geeft wat meer afwas omdat je allerlei bakjes moet gebruiken maar daarna is het wel relaxter, omdat je dan alleen nog maar de juiste volgorde van activiteiten hoeft aan te houden.

 

Snijd de plakjes spek door de helft en dan in korte reepjes.

Snijd de champignons in plakjes en ook wat in vieren voor de variatie.

De uien niet snipperen maar in wat grovere stukken snijden.

Maak van de 2 plakken ontbijtkoek kleine dobbelsteentjes en dep het vlees droog.

 

Zo dat waren de voorbereidingen! Nu kan het echte werk beginnen.

 

Verhit de pan en doe daar voldoende boter of plantaardige olie in.

Bak daar de reepjes spek in tot ze lekker bruin zijn en knapperig.

Doe dan de uien erbij en laat die meebakken tot ze glazig zijn.

Champignons na en paar minuten erbij en ook laten mee bakken.

Doe de 2 eetlepels bloem erbij en laat garen, als er te weinig vocht in de pan zit doe er dan een scheutje wijn bij om te voorkomen dat de bloem verbrand!

 

Zet het vuur laag en doe de tijm en laurier erbij.

 

Pak een braad-of koekenpan doe er boter in en bak de stukken vlees tot ze een bruin korstje hebben. Als je te veel vlees hebt voor in de pan doe het dan in delen, bak een hele pan, haal de helft eruit (leg even op een bord) doe de rest in de braad/koekenpan zet aan en haal de stukken eruit als ze een mooi bruin kleurtje hebben.

 

Stort daarna de blokjes gekleurd vlees in de andere pan, zet het vuur hoog.

Giet deel van de wijn in de braad/koekenpan en roer zodat de aanbaksels (dus smaak!) loskomen.

Doe de warme wijn in de stoofpan met het vlees en doe er de rest van de wijn bij en vul aan met (warm, liefst kokend water) totdat het vlees onder gedompeld is.

 

Plet de kruidnagels, jeneverbessen en peperbolletjes met een (keuken) mes en voeg toe aan de stoof samen met de ontbijtkoek, jam en mosterd.

 

Breng aan de kook en laat daarna minimaal 2 uur op laag vuur zachtjes stoven, langer mag ook. Tussentijds even proeven en peper en zout naar smaak toevoegen.

 

Wij hebben het gegeten met (diepvries) haricots verts (even opwarmen afgieten en voor serveren klontje roomboter erbij en opschudden) en aardappelpuree

 

Je kan dit dus dag voor gebruik al klaarmaken!

​

KPK/4feb18

​

bottom of page