top of page

Zuurkool fermenteren

Over het recept

Zelf zuurkool fermenteren is eenvoudig en geeft een heerlijke frisse smaak aan je gerechten. Met slechts witte kool en zout maak je in zes weken een ambachtelijke zuurkool. Perfect voor stamppot of als frisse toevoeging aan je maaltijd!

Porties:

4

Regio:

Europa

Keuken:

Hollands

Werktijd:

30 minuten

Totale bereiding:

30 minuten

Gang/gerecht:

Dinner

V, v, v of v

Veggie

Materiaal:

-

Seizoen:

Winter

Complexiteit:

Eenvoudig

Ingrediënten en benodigdheden

  • Een glazen beugelpot van 1 liter

  • Witte kool 900 gram fijngesneden

  • 15 gram zeezout (dat is iets meer dan de minimale 1,5 % zout)

  • een ruime kom waar je de kool met het zout in kunt kneden ook wel masseren genoemd.

Mis en Place

  • De weckpot hoeft niet extra schoongemaakt te worden.

  • Alle bacterien worden gebruikt om de melkzuurbacterie te voeden tijdens het fermentatieproces.

  • Ook de witte kool hoeft niet gewassen te worden, als er evt zand op zit ,veeg je dat er wel even af.

  • De witte kool in smalle reepjes snijden. Dit kan met de hand of met een keukenmachine.

  • Ik heb hier een recept voor 1 beugelpot van 1 liter. Ik maak meestal meer potten tegelijk. Dan vermeerder je dit recept gewoon.

Bereiding

  • Doe de gesneden witte kool in de ruime kom en voeg het zout toe.

  • Kneed het zout met je handen door de kool heen net zo lang tot er een bodempje vocht ontstaat.

  • Dit duurt ongeveer zo'n kleine 10 minuten.

  • Vul de weckpot van 1 liter met de 900 gram gekneedde witte kool en het vocht.

  • Druk iedere laag steeds stevig aan, zodat er geen lucht tussen de kool blijft zitten. Ook de bovenste laag goed aandrukken.

  • Vul de beugelpot tot 3 cm onder de rand en sluit de beugelpot. Deze ruimte is nodig omdat tijdens het fermentatieproces extra lucht ontstaat. Je hoort na verloop van dagen soms wat gesis , dit is het teveel aan gassen die tussen de rubberen ring en de pot ontsnapt. Er komt soms ook wat vocht mee. Dit hoort bij het proces.

  • Zet de gesloten beugelpot op een keukendoek op kamertemperatuur 6 weken weg.

  • Na 6 weken is de zuurkool klaar.

Ik test altijd nog even met een zuurtegraadmeter of de zuurgraad onder de 4,5 is. Dan kun je het veilig eten. Dit is bij mij na 6 weken altijd zo gebleken!


Deze inhoud is goed voor 2x stamppot zuurkool voor 2 personen.


Zet de pot in de koelkast, dan stopt het fermentatieproces en wordt het niet zuurder.

 

 

KPH

22 februari 2025

bottom of page