top of page

Gehaktballen met jus

Over het recept

Niets lekkerder dan een gewone gehaktbal met jus. Lekker bij de avondmaal, maar ook lekker op een boterham of broodje!

Porties:

6 ballen

Regio:

Europa

Keuken:

Hollands

Werktijd:

50 min

Totale bereiding:

60 min

Gang/gerecht:

-

V, v, v of v

Vlees

Materiaal:

-

Seizoen:

-

Complexiteit:

Eenvoudig

Ingrediënten en benodigdheden

Voor de gehaktballen:

  • 1 pond gehakt (halfom is goed)
  • 1 grote ui of 2 kleintjes
  • 3-4 teentjes knoflook
  • 1  ei
  • 50 gr paneermeel
  • 0,5 tl nootmuskaat
  • 1 tl peper
  • 2 tl zout (of naar smaak)
  • wat olie/boter om in te bakken

​Optioneel: 2 tl tijm, 1 tl cayennepeper

Voor Jus van gehaktballen:

  • 1 grote of 2 kleine uitjes
  • 1 el bloem
  • 1 bouillonblokje of een scheutje fond
  • naar smaak peper
  • 1,5 theeglas water

Mis en Place

Uitje fijn snipperen.

Knoflook persen.

Bereiding

  • Uitje met gehakt, ei, uitgeperste knoflook, paneermeel, nootmuskaat, peper, zout en tijm en cayennepeper in een kom goed mengen.
  • Draai er zes tot acht ballen van.
  • Braadpan met olie/boter verwarmen.
  • Ballen gehakt op medium heet bakken.
  • Regelmatig draaien zodat ze mooi bruin worden, dit kost tijd.

Als je het vuur (te) hoog zet kan het zijn dat je gehaktballen barsten/verbranden.

(Suggestie: ga in de keuken iets anders doen, bijvoorbeeld aardappelen schillen of groenten schoonmaken)

  • Als de gehaktballen voldoende bruin gebakken zijn kun je ze uit de pan halen en start je met het maken van de jus.

Jus van gehaktballen:

  • Snipper de ui
  • Haal de gehaktballen er uit.
  • Bak in het overgebleven bakvet de gesnipperde uitjes lichtbruin (laag vuur).
  • Na een minuut of zeven 1 el bloem toevoegen en meebakken.
  • Na een minuut of water, peper en bouillon toevoegen.
  • Even laten koken.

Gehaktballen in de jus leggen en nog 10 minuuten laten garen.

KPK

23 februari 2018

bottom of page